Echo Nyári Akadémia

Örömmel üdvözöljük az Echo Nyári Akadémia résztvevőit a fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban, azon a helyen, ahol ugyan nem éltek muzsikusok, a zenét azonban mindig is nagy becsben tartották, ahol a lemezek és a zenei könyvek gyűjteménye ma is csak egyre gyarapszik.

Amikor a kastélyt 1844 és 1846 között megépítették, egy zeneszalont is kialakítottak – ez hosszú időn át szolgált a házikoncertek ideális helyszínéül. Az 1999-es rekonstrukciót követően az első hangversenyt a kastély kápolnájában rendeztük, és ezzel újra elindult az a sorozat, amely felelevenítette a hagyományt, visszaidézte az egykori hangulatot. Ha megszólal a zene, a kastély szinte fellélegzik és életre kel….

A Nyári Akadémia számára biztosított ideális feltételek, és a szokatlanul nyugalmas környezet bizonyára a Mesterkurzus résztvevőit is megihleti majd – épp úgy, mint minden muzsikust, aki idáig a Károlyi Kastélyban vendégeskedett.

Károlyi József Alapítvány

Nyári Akadémia

Magyarország egyik legismertebb történelmi családja, a Károlyiak neve a legnemesebb célokkal, így a tudomány és a művészet pártfogásával is összeforrt. A legkülönbözőbb kulturális eseményeknek helyet adó, fehérvárcsurgói Károlyi Kastélyban rendezzük meg - Fülei Balázs zongoraművesz művészeti vezetésével - 2024. július 14. és 21. között az Echo Nyári Akadémiát. Itt feloldódhatnak az év közbeni feszültségek, nincs vizsga, kötelező darab, számonkérés, előírás – csak örömteli zenélés.

A környezet épp olyan, mint amilyenről minden alkotó álmodik – egy sziget, messze a városok zajától: igazán alkalmas az elmélyült művészi munkára, amelynek színvonalát a budapesti Liszt Akadémia három tanára, Kováts Péter hegedűművész, Varga István gordonkaművész, valamint Fülei Balázs neve garantálja. A vonós osztályokban Kovalszki Mária és Dani Imre zongoraművészek közreműködnek. 

 

A 8. Echo Nyári Akadémia szakmai programjainak megvalósítását 2023. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Helyszín

Százévesnél is idősebb fenyők, hársak, tölgyek, és gesztenyék, egy kis tó, hidak, és sétányok alkotják azt az óriási, arborétum jellegű parkot, melyben a klasszicista stílusú, Ybl Miklós és Heinrich Koch tervei alapján készült kastély áll. A birtok 1834-től Károlyi György gróf, a Magyar Tudományos Akadémia egyik alapító tagjának tulajdonába került.

A jelenlegi vagyonkezelő Károlyi György, feleségével, Angelicával együtt hozta létre a Károlyi József Alapítványt, amely az épület felújítását és jelenlegi működtetését végzi, és egyúttal az Echo Nyári Akadémia partnere.

A Budapesttől mindössze 75 kilométerre található kastély – a nyugodt gyakorlásra, próbákra, zeneszalonok és koncertek megrendezésére alkalmas termeivel – tökéletes helyszín. Egy igazi boldog sziget a felgyorsult világban.

Károlyi-kastély szökőkútal
Kastélypark
Kék szalon
Vörös szalon

Professzoraink

Kováts Péter

Hegedű

Kováts Péter

Meghatározó mesterei között tudhatja Kurtág Györgyöt, Simon Albertet, Végh Sándort, és Szemjon Sznyitkovszkijt, David Ojsztrah asszisztensét. A Liszt Akadémián eltöltött éveket követően az Egyesült Államokban tanult, majd hazatért szülővárosába, és megalapította a Mendelssohn Kamarazenekart, amelynek immár harminc éve művészeti vezetője és szólistája.

Játszott az európai és az amerikai kontinens híres színpadain, valamint Ghánában és Marokkóban. Játékát hallhatta a közönség a neves, Buenos Aires-i Teatro Colón-ban épp úgy, mint a milanói Verdi-teremben. A világ számos rádió-, és tévéállomása közvetítette koncertjeit, több, itthon és külföldön megjelent CD és DVD szólistája. Partnere volt Vásáry Tamás, Rohmann Imre, Perényi Miklós, és Tokody Ilona – hogy csak néhány nevet említsünk.

Színpadi karrierje mellett is mindig fontos volt számára a tanítás: veszprémi Dohnányi Konzervatórium, valamint a budapesti Liszt Akadémia tanára, tagja a Central European Initiative Nemzetközi Ifjúsági Szimfonikus Zenekar oktatói karának. Európa szerte tart kurzusokat, és évek óta vezeti az általa alapított Auer Ifjúsági Szimfonikusokat.

Művészi munkáját a Magyar Köztársasági Arany Érdemkeresztjével, és a Bartók-Pásztory Díjjal is elismerték.

Varga István

Gordonka

Varga István

Szabadkán született, vándorévei során tanult a budapesti Liszt Akadémián, a Belgrádi Zeneakadémián, és a Párizsi Konzervatóriumban. Tanárként visszatért szülőföldjére, oktatott a Belgrádi, valamint az Újvidéki Zeneakadémián.

Nevéhez fűződik a Camerata Academica Kamarazenekar és a Goldberg Vonóstrió megalapítása, amelyeket hamarosan az egykori Jugoszlávia legismertebb együttesei között tartottak számon.
Az Újvidéki Zenei Ünnepségek művészeti igazgatójaként nagyszabású nemzetközi kamarazenei fesztiválokat szervezett, mellette rengeteget koncertezett.

Jelentős szerzők írtak számára darabokat, és a Jugoszláv Zeneszerzők Egyesületének Díját is elnyerte. A legnevesebb hangversenytermekben adott koncertet – így a londoni Wigmore Hall-ban, a párizsi Salle Gaveau-ban, a moszkvai Rahmanyinov Teremben.

Rendszeresen tart mesterkurzust Magyarországon, Horvátországban, Franciaországban. 1999-ben települt át Magyarországra, jelenleg a Liszt Akadémia gordonka tanára. Állandó kamarapartnere Csalog Gábor zongoraművész, akivel rendszeresen koncerteznek itthon és külföldön.

Fülei Balázs

Zongora

Fülei Balázs

Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. A budapesti Liszt Akadémia legnagyobb múltra visszatekintő tanszékét végezte, Liszt Ferenc tanítványainak ötödik generációjától tanulva azt, ami a szakmából tanítható.

Repertoárján több mint harminc zongoraverseny szerepel, köztük Beethoven, Brahms és Bartók összes zongoraversenye. A 2011-es Liszt Emlékév egyik legfoglalkoztatottabb előadója volt. Számos hazai és külföldi szimfonikus zenekarral dolgozott együtt, zenekari és szólókoncerteket adott olyan színpadokon, mint a bécsi Konzerthaus, az amszterdámi Concertgebouw, a tokiói Kioi Hall, az NCPA Mumbaiban, valamint a Carnegie Hall New Yorkban, ahol 2008-ban debütált szólóestjével.

Több magyar zeneszerzővel áll munkakapcsolatban, ősbemutatók és rádiófelvételek sora fűződik a nevéhez. 2015 karácsonyán jelent meg legutóbbi CD-je, melyen Beethoven, Brahms, Debussy, és Virágh András Gábor darabjai szerepelnek.

2012 óta a Zeneakadémia tanára, 2015 óta a Kamarazene Tanszék vezetője. Mesterkurzusokat tartott Kínában, Indiában, Texasban, és Izraelben, a tel avivi egyetemen.

 
 

Mesterkurzus

A mesterkurzusra azokat a hegedűsöket, csellistákat, és zongoristákat várjuk, akiknek nem csupán saját hangszerük irodalma, valamint a szólószereplés mozgatja meg a fantáziájukat, de a friss ismeretségekből születő, a helyszínen formálódó felállásokban és együttzenélésekben is szívesen részt vennének.

Az egyéni hangszeres órák mellett ugyanis fontos szerephez jut a Nyári Akadémián a kamarazene, amely mindhárom professzornak egyaránt szívügye. Az év közben megszokott, hierarchikus határok itt elmosódnak, és lehetőség adódik a tanárokkal közös kamaraprodukciókra és koncertekre is.

A Nyári Akadémia természetesen nem csak a szakmai, de a környék adta lehetőségeket is igyekszik kihasználni – máris egy kedvcsináló a különféle programok közül: esti borkóstoló a kurzus résztvevőinek a régió  egyik legcsábítóbb borospincéjében.

A 8. Echo Nyári Akadémia szakmai programjainak megvalósítását 2023. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Előadások, workshopok

A nyári akadémia tanárai előadást tartanak a kurzus résztvevői számára az interpretáció és hangszerjáték kérdéseiről, az aktív zenész szemszögéből.

A kurzus folyamán minden nap különböző témájú speciális előadásokat tartanak vendégelőadóink. Többek között Prof. Dr. Komlós Katalin, Binder Károly, Sipos Mihály, Polgár Botond, Dr. Pásztor Zsuzsa, Farkas Zoltán oktattak már nálunk.

A nyári akadémia során a résztvevők karrierépítési gyakorlat előadáson is részt vehetnek.

 

 

 

 

 

Koncertek

Az Echo Nyári Akadémia három professzora 2024. július 14-én este 8 órakor nyitókoncertet ad a kastély koncerttermében.

A hét során minden nap koncertek lesznek jeles vendégművészekkel. 

Az Echo Nyári Akadémia végén, július 21-én este 8 órakor a hallgatók zárókoncerten vehetnek részt, amely után a Károlyi Alapítvány fogadást rendez. Különböző workshopok, kerekasztal-beszélgetések is várják a résztvevőket, a zenei világot érintő témákban.

 

A részletes programot tekintse meg itt>>

 

 

Jelentkezés 2024-re

Echo Nyári Akadémia 2024. július 14-21.

Jelentkezési határidő: : 2024. június 12.

 

 

Részvételi díj: 1890 Euro, amely tartalmazza:

  • a kurzusok díját
  • a szállást single szobában, a kastélyban 2024. július 14-től július 21. vasárnap reggelig
  • teljes ellátást
  • a programokon, koncerteken való részvételt
  • gyakorlási lehetőséget

A jelentkezés visszaigazolásakor kérünk 500 Euro előleget átutalni.

A fennmaradó rész befizetésének határideje: 2024. május 1.

Korai jelentkezés 10 % kedvezménnyel 2024. február 1-ig lehetséges. 

Magyar jelentkezőknek korlátozott számban ösztöndíjas kedvezménnyel tudunk biztosítani részvételt, amihez a kérelmet a jelentkezéskor kérjük feltölteni. A kérelmet a Nyári Akadémia professzorai bírálják el szakmai szempontok alapján.

 

Banki adatok:

 

Vita-Musica Nonprofit Kft.

2600 Vác, Edison u. 3. 

Adószám: 26123400-1-13

Bankszámlaszám: 12026001-01612256-00100008

IBAN: HU05-12026001-01612256-00100008

Swift (BIC): UBRTHUHB

 

 

Jelentkezéskor továbbá szükséges

  • egy rövid önéletrajz
  • a kurzusra tervezett repertoár

Jelentkezem!

Kapcsolat

Kérdésével forduljon hozzánk bizalommal:

Farkas Viki
kurzustitkár

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

www.facebook.com/echosummeracademy

Az Echo Nyári Akadémia helyszíne:

Károlyi Kastély Hotel & Restaurant
8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi Sándor utca 2.

   

Az Echo Nyári Akadémia
a Vita-Musica Management projektje

www.vita-musica.com

Vita-Musica Management